Gratis verzending in België voor bestellingen vanaf 95€

Jaromir Gala

Jaromir Gala is voor ons de ontdekking van 2015. Hij is een uitzonderlijk getalenteerd wijnmaker, die wars van trends in zijn thuisland, wijnen maakt die zich kunnen meten met de beste ter wereld. In Zuid-Moravië, meer bepaald sub-regio Palava, produceert hij wijnen van een kleine 10ha wijngaard. Alle werk in de wijngaard wordt manueel uitgevoerd; met respect voor terroir én natuur.

Jaromir Gala

Jaromir Gala is telg van een wijnmakersfamilie in Zuid-Moravië. Beide zijn grootvaders maakten er al wijn. Echte ontwikkeling van de familiale activiteiten was in hun tijd niet mogelijk door het toenmalige regime. Ondanks deze beperking knipte Jaromir al op 5-jarige leeftijd naarstig mee in de familiale wijngaard.

Pas na het verdwijnen van het communisme kon wijnbouw zich volwaardig ontwikkelen in Tsjechië. Met de toetreding tot de EU kreeg de Tsjechische wijnbouw nog een extra boost.

Jaromir Gala genoot een volwaardige oenologische opleiding. Eerst aan de wijnmakersschool van Valtice, daarna een vervolgopleiding aan de universiteit van Brno.

Ervaring werd opgedaan bij Mikulov Winery (Cz); vervolgens in Wachau, Oostenrijk & Pennington, Canada. In 2008 volgde de stap naar een eigen domein & wijngaarden.

Wijngaarden

De wijngaarden van de familie Gala zijn gelegen in Zuid-Moravië. De sub-regio Palava staat bekend als één van de ‘grand cru’s’ van Tsjechië. Het is één van de warmste & droogste regio’s van het land. Hierdoor is de regio uitermate geschikt voor wijnbouw. De bodem van Jaromir’s verschillende wijngaarden bestaan vooral uit kalksteen, mergel & loess.

gala-obrázek-3

De wijnen