GRATIS LEVERING IN BELGIË VANAF 6 FLESSEN. GRATIS LEVERING IN NEDERLAND VANAF 95€.

Marko Fon

Marko Fon

Marko is de meest bedachtzame en gegronde wijnmaker die we al mochten ontmoeten tijdens onze wijnavonturen. Als je met hem in gesprek bent lijkt de tijd wel stil te staan. In Marko’s visie is alles met elkaar verbonden: mens, natuur, druif, dieren. Marko werkt dan ook niet zijn wijngaarden, hij leeft er in.

Filosofisch wijnmaken

Om het met Marko Fon’s woorden te zeggen: een wijngaard dient niet om geld aan te verdienen, maar om emoties te creëren. Na jaren zijn wijngaarden te hebben verzorgd vindt hij dat hij er deel van uitmaakt. Net zoals de dieren die er leven én de planten die er groeien. Jaar na jaar probeert hij om nog betere wijn te maken. Dat kan volgens hem enkel en alleen door ook zelf een beter mens te worden. En net door het wijnmaken wordt hij een beter mens. En zo is de cirkel rond.

Wijngaarden & streek

Marko Fon Vineyard

Het micro-domein (3.5Ha) van Marko Fon ligt in het hart van de Karst of Kras regio. Deze mediterane regio in Slovenië is zowel op het vlak van bodem als klimaat bijzonder in Slovenië. De bodem is namelijk een kalksteen plateau, met daarbovenop een toplaag van terrarossa, rode aarde. Deze bijzondere samenstelling zorgt voor een minerale spanning in de wijnen. Qua klimaat is het een vrij gematigde zone, ondanks de zuidelijke ligging. Dat betekent dat druiven er laat kunnen geoogst worden, zonder overrijp te worden. Wijnen uit de Karst hebben dan ook een bescheiden alcohol gehalte.

Alle wijngaarden worden door Marko zelf bewerkt, met de hand. Volledig volgens biodynamische principes. Het wijnmaken zelf gebeurt zo natuurlijk mogelijk, zonder toevoegingen.

Druiven

marko Fon's grapes

Marko kweekt drie druivenrassen. Uiteraard de drie rassen die eigen zijn aan de Karst en er bijzonder fijne resultaten opleveren. In wit kweekt hij Malvasija & Vitovska. Zijn Malvasija kenmerkt zich door een ongeziene fraicheur en spanning voor de druif; die in warmere regio’s en in handen van een minder begenadigd wijnmaker nijgt naar overrijpheid. Zijn Vitovska is voor ons de benchmark wat de druif betreft. Precies, elegant & complex; maar ook zeer sappig en drinkbaar. In rood kweekt hij in zeer kleine hoeveelheden Teran. Deze wijn wordt slechts in 1 op 4 jaren gereleased.

De Wijnen van Marko Fon