Kirrenbourg - Samuel Tottoli

30 januari 2025 in
Lander

Liefde bij de eerste slok. Ook dat overkomt ons wel eens. Als dan blijkt dat de filosofie van het betreffende wijndomein helemaal in overeenstemming is met waar wij voor staan qua wijn; is de match snel gemaakt.

De filosofie van Kirrenbourg

Aan ambitie geen gebrek bij domaine Kirrenbourg. Het domein werd in 2015 opgericht door een groep gepassioneerde Elzas liefhebbers. Qua wijngaarden heeft men door een overname zowel areaal in grand cru Schlossberg als Brand. Deze worden resoluut omgeturnd naar biodynamie. Een volledig nieuwe kelder wordt gebouwd in 2016. Daarin zowel plaats voor de modernste installaties als old-school houten foudres en vaten.

Zelf zeggen ze dit over biodynamische landbouw: Biodynamische cultuur is de meest effectieve manier om wijnstokken diep te laten wortelen en tegelijkertijd te helpen om “naar de sterren te reiken”. De druiven die ze produceren zijn uniek, een perfecte weerspiegeling van het terroir, waardoor er authentieke wijnen van ongeëvenaarde kwaliteit ontstaan.

Het Terroir

Grand Cru Schlossberg

Schlossberg was in 1975 de allereerste Alsace Grand Cru die als zodanig werd geclassificeerd. Met een oppervlakte van 80 hectare, gelegen tussen Kaysersberg en Kientzheim, is het ook meteen de grootste.

Met zijn volledig zuidelijke ligging is de Schlossberg een opvallende locatie. Het steile, geterraste terrein bevindt zich op hoogtes tussen de 230 en 400 meter en het mineraalrijke granieten gesteente wordt regelmatig blootgesteld aan frisse briesjes die vanuit de vallei omhoog waaien. Dit stimuleert de druiven om mooi en langzaam te rijpen en hun verfrissende zuurgraad te behouden.

De wijnen van deze Grand Cru hebben een eigen, krachtige maar elegante persoonlijkheid, met een zuivere smaak die wordt versterkt door hun perfect uitgebalanceerde zuurgraad en minerale tonen.

Grand Cru Brand

Brand behaalde in 1983 de status van Grand Cru en kijkt uit over de stad Turckheim met zijn 50 hectare wijngaarden. De door de zon verwarmde hellingen van de wijngaard profiteren van een granieten ondergrond, waardoor de wijnstokken diep kunnen wortelen om te profiteren van de overvloed aan mineralen.

De wijnen van deze Grand Cru weerspiegelen de complexiteit van de bodem met hun elegante karakter dat wordt versterkt door een aangename frisheid.

In De Wijnkelder

Bij Kirrenbourg gaat men zo natuurlijk mogelijk vinifiëren. Dat betekent spontane fermentaties én vervolgens rijpingen die de druif en het terroir zo veel mogelijk laten spreken. Daarom heeft men houtgebruik tot een minimum beperkt en wordt er vooral gerijpt in Clayver. Dat zijn sferische vaten van keramiek. Hierdoor kan men de wijnen blootstellen aan micro hoeveelheden zuurstof zonder smaak toe te voegen. 

Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.