Het verhaal van Pasji Rep winery is een familieverhaal. Al 4 generaties maakt de familie Premrn wijnen in de micro-regio van de Vipava vallei.
Halverwege de jaren ’80 van vorige eeuw zette Franc Premrn in op een vergeten autochtoon druivenras, Zelen. Naast de resolute keuze voor het her-opwaarderen van autochtone druiven volgde al snel ook focus op verantwoorde wijnbouw.
Organisch kweken, natuurlijk wijnmaken
De wijngaarden van Pasji Rep worden op een milieuvriendelijke wijze beheerd. Alle druiven zijn gecertificeerd organisch gekweekt. Op dit domein dus geen chemische pesticiden of meststoffen. Alle werk in de wijngaard gebeurt handmatig, van het snoeien tot het plukken van de rijpe druiven.
Bovendien worden de wijnen ook op natuurlijke wijze gemaakt. Dit betekent dat er tijdens het wijnmaakproces geen stoffen worden toegevoegd. Ook de alcoholische gisting gebeurt spontaan, met gebruik van druifeigen gisten. Met als resultaat pure én lekkere wijnen.
Vipava vallei
De micro-wijnregio ligt in Zuidwest Slovenië en staat al een 2000 jaar bekend om zijn fijne wijnen. Het klimaat wordt getypeerd door enerzijds de Middelandse zee (40km) en anderzijds het Nanos-plateau. Het gebied ligt op de grens van het middelandse zee en continentale klimaat zones. De famueze Burja winden, die tot 200km per uur gaan, is nog een derde invloedsfactor op het klimaat.
De vallei stond vooral bekend om de productie van wijnen van de autochtone Zelen druif. Deze druif geeft bijzonder verfijnde wijnen met een uitzonderlijk aroma. En worden traditioneel op acacia vaten gerijpt.