GRATIS LEVERING IN BELGIË VANAF 6 FLESSEN. GRATIS LEVERING IN NEDERLAND VANAF 95€.

Il Torrione, Umbrië

Belgische passie

Onlangs ontmoeten we Bert Hamelinck en Jan Brouwers. Twee Belgische heren met een passie voor de goede dingen des levens, zeker als ze uit Italië komen. Vorig jaar kregen de heren de kans om deze passie voor wijn om te zetten in wat wel eens hun grootste avontuur zou kunnen worden. In Saragano in Umbrië konden ze een 30 jaar oud wijndomein overnemen. Plannen werden gesmeed én in werking gezet. De heren hebben een duidelijk doel voor ogen: Il Torrione wordt één van de icoon-wijndomeinen in de regio.

Hoe, vraagt u? Eerst en vooral met het in huis halen van de nodige kennis. In samenwerking met een landbouwkundige (Stefano Dini) én top-oenoloog (Francesco Beligni) wordt momenteel alles in het werk gesteld om van Il Torrione een duurzaam en biologisch landgoed te maken. Het nodige werk (en investeringen) in de wijngaard en kelders werden gedaan, zodat Il Torrione de komende jaren kan uitgroeien tot het top-wijndomein dat Jan en Bert voor ogen hebben. Bijzonder trots zijn we dan ook dat we mogen meeschrijven aan dit verhaal.

Montefalco

Il Torrione is gelegen in Umbrië, in de wijnregio Montefalco. Een wijngebied dat ook wel eens de vergeten parel van Italië wordt genoemd. Al sinds de middeleeuwen wordt er de beroemde Sagrantino de Montefalco gemaakt. Naast deze druif is er op het domein een aanplant van Sangiovese en Merlot.

Momenteel worden er drie wijnen gemaakt op het domein: de topcuvee Sagrantino de Montefalco, een heerlijke Rosso di Montefalco én een Passito de Sagrantino.

De wijnen

Rosso di Montefalco 2019: Deze rosso is een blend van verschillende druiven (voornamelijk Sangiovese, met een beetje Merlot en Sagrantino). De wijn is spontaan gefermenteerd in roestvrijstalen tanks en gemacereerd met schil gedurende 20 dagen. Vervolgens is hij gerijpt in zowel eikenhouten als in roestvrijstalen vaten. Gebotteld in 2024.

Sagrantino de Montefalco 2015: 100% Sagrantino. 2015 was een topjaar voor Sagrantino, die behoorlijk wat warmte nodig heeft om de uiteindelijke balans tussen fruit, zuren en tannines te bereiken. Na de oogst volgde een 25 dagen maceratie én spontane fermentatie op inox. Vervolgens rijpte de wijn 18 maanden in groet eiken foeders. Vervolgens kreeg de wijn 6 jaar tijd om op fles te rusten en zo zijn volle potentieel te bereiken.

Passito de Sagrantino 2016: Voor deze wijn worden de Sagrantino druiven na het plukken ingedroogd tot het bijna rozijnen zijn. Pas dan wordt er wijn van gemaakt. Normaliter levert dat extreem zoete wijnen op; maar in het geval van deze Sagrantino een wijn die je eerder kan vergelijken met de betere Amarone.

Presale

Voor de eerste keer hebben we besloten te werken met een presale van de wijnen. Hieronder vindt u de verschillende pakketten die we aanbieden in presale; uiteraard met een leuke korting.

De wijnen zullen worden geleverd eind oktober.