GRATIS LEVERING IN BELGIË VANAF 6 FLESSEN. GRATIS LEVERING IN NEDERLAND VANAF 95€.

Ferdinand – Matjaz Certic

Wederom een parel van een wijnhuis uit de glooiende heuvels van Goriska Brda. Vinska Klet Ferdinand is het project van Matjaz Certric. Deze jongeman wist al van kindsbeen af dat hij wijnmaker wilde worden in de wijnregio waar ook zijn grootvader al wijnen maakte. Opgeleid als agronoom volgde er eerst nog een master in wine business. Hij studeerde af met een paper getiteld: Optimum load of Rebula. Rebula is de iconische druif van Goriska Brda, en Matjaz wilde er al even iconische wijnen van maken. Ondertussen worden zijn wijnen erkend als behorende tot de beste van het land.

De wijngaarden van Ferdinand

De wijngaarden van Matjaz zijn gelegen op 150-300 meter boven de zeespiegel. Ze worden gekenmerkt door het spel tussen de warme zeebriezen van de Adriatische zee overdag en de koele winden die ‘s nachts vanuit de Alpen voor verkoeling zorgen. De combinatie van dit unieke micro klimaat en de bijzondere mergel bodems, genaamd Opoka, maakt van de heuvels van Goriska Brda een uniek & bijzonder kwalitatief wijnbouwgebied.

Alle wijngaarden worden hier biologisch onderhouden. Het hele jaar door zie je groene vegetatie tussen de wijnranken. De natuurlijke omstandigheden maken dat schimmels minder vaak voorkomen dan in andere regio’s. Indien er toch moet worden ingegrepen wordt er gewerkt met organische bestrijdingsmiddelen op basis van zeewier.

De filosofie van het wijnhuis

Net als vele andere wijnmakers in deze regio belichaamt Matjaz het principe van traditionele methodes gecombineerd met moderne wetenschappelijke kennis. Zijn eigen omschrijving van deze principes luidt: wijn is het unieke resultaat van de samenwerking tussen natuur en de creatieve inspanningen van de wijnmaker.

Alle werk in de wijngaarden wordt met de hand gedaan, van het onderhoud tot het plukken van de druiven. De rendementen liggen zeer laag, om zo de hoogst mogelijke kwaliteit druiven te verkrijgen.

Ook in de wijnkelder wordt er met een lichte hand gewerkt. Spontane fermentaties zijn de norm. Voor de klassieke wijnen wordt er enkele maanden gerijpt op inox om telkens de typiciteit & fruitigheid van het gebruikte druivenras te behouden. Bij de Epoca wijnen wordt er gekozen voor lange rijping in grote eiken vaten, sur lies. Met deze wijnen wil Matjaz de typische mineraliteit en saliniteit van de regio naar voren brengen.

Onze selectie wijnen Ferdinand