GRATIS LEVERING IN BELGIË VANAF 6 FLESSEN. GRATIS LEVERING IN NEDERLAND VANAF 95€.

Frasca La Guaragna

Barbera op zijn best

Italiaanse wijn? Ook dat drinken we graag. Zo graag dat we ons vorig jaar verdiepten in de geneugtes van de Barbera druif. Na veel proeven én een bezoek aan Piëmonte hebben we het juiste wijndomein gevonden om mee samen te werken. Frasca La Guaragna. Ze maken niet alleen bijzondere Barbera d’Asti; maar behoren ook tot de top van de cru appelatie Nizza DOCG. Fruit, structuur, finesse, elegantie in de wijnen én de wil om het potentieel van Barbera helemaal te benutten maken dat Frasca La Guaragna de producent is om te volgen in deze regio.

Frasca La Guaragna, het wijndomein

De familie Frasca zijn Amerikanen met Italiaanse roots. En het is net dat op zoek gaan naar die roots die leidden tot dit wijnproject. De liefde van de familie Frasca voor Piemonte en zijn wereldberoemde wijnen was de inspiratie om terug te keren naar Italië. Het plan? Elegante, terroir-expressieve wijn te produceren in Nizza Monferrato. Een kennismaking met wijnmaker Matteo Gerbi was de katalysator die deze visie werkelijkheid maakte. Matteo’s uitgebreide ervaring in prestigieuze wijnmakerijen (o.a. bij Gaja) in de regio Langhe, hielp een duidelijk pad uit te stippelen en de reis van het gezin vanaf de allereerste stappen te delen. Vandaag leidt Matteo een gepassioneerd team van de wijngaarden naar de kelder, waarbij hij de oorspronkelijke inspiratie volgt met het oog op de toekomst.

De wijnmaker, Matteo Gerbi

Matteo Gerbi is de wijnmaker & mede-eigenaar van Frasca La Guaragna. Na verschillende jaren wijn te hebben gemaakt voor enkele van de top wijnhuizen van Italië (o.a. Gaja) was het tijd voor een eigen project. Liefst in de buurt van de stad waar hij opgroeide, Asti. Matteo droomde ervan om elegante, terroir-gedreven interpretaties van Barbera te maken. In de familie Frasca vond hij de partner om deze droom werkelijkheid te maken.

De wijngaarden

Stap één was het verwerven van top-wijngaarden. Matteo en zijn team vonden in totaal een 20Ha oudere wijngaarden met Barbera, Roero Arneis, Riesling, Grignolino en Freisa. Deze wijngaarden liggen enerzijds in cru appelatie Nizza (10Ha), anderzijds in de regio van Asti. Met leeftijden van 40-80 jaar de ideale bron van kwalitatief druivenmateriaal.

In Nizza Monferato hebben ze een 10 Ha, gelegen op een hoogte van 170-250m. De bodem bestaat hier vooral uit kleiige bodems met klakafzettingen en op sommige plaatsen een meer zanderige bodem. Ideaal om aciditeit en mineraliteit in de wijnen te brengen.

De andere wijngaarden zijn verdeeld over de dorpen Agliano Terme, Moasca en Anunziata. Elk met hun eigen bodemsamenstelling zodat zowel fruit, structuur, diepgang als complexiteit en bewaarpotentieel kan bereikt worden.

De wijnen van Frasca La Guaragna

We kozen drie wijnen uit het gamma. Twee Barbera’s deden ons hart sneller slaan: de Barbera d’Asti én de NIzza DOCG. Daarnaast een bijzonder fijne, witte blend van Roero Arneis en Riesling. Alle wijnen worden gekenmerkt door fijn fruit, fraicheur, mooie structuur én vooral: drinkplezier. U vindt ze hieronder.