GRATIS LEVERING IN BELGIË VANAF 6 FLESSEN. GRATIS LEVERING IN NEDERLAND VANAF 95€.

Kirrenbourg

Terroir Wijnen met Karakter

Liefde bij de eerste slok. Ook dat overkomt ons wel eens. Als dan blijkt dat de filosofie van het betreffende wijndomein helemaal in overeenstemming is met waar wij voor staan qua wijn; is de match snel gemaakt.

De filosofie van Kirrenbourg

Aan ambitie geen gebrek bij domaine Kirrenbourg. Het domein werd in 2015 opgericht door een groep gepassioneerde Elzas liefhebbers. Qua wijngaarden heeft men door een overname zowel areaal in grand cru Schlossberg als Brand. Deze worden resoluut omgeturnd naar biodynamie. Een volledig nieuwe kelder wordt gebouwd in 2016. Daarin zowel plaats voor de modernste installaties als old-school houten foudres en vaten.

Zelf zeggen ze dit over biodynamische landbouw: Biodynamische cultuur is de meest effectieve manier om wijnstokken diep te laten wortelen en tegelijkertijd te helpen om “naar de sterren te reiken”. De druiven die ze produceren zijn uniek, een perfecte weerspiegeling van het terroir, waardoor er authentieke wijnen van ongeëvenaarde kwaliteit ontstaan.

Het Terroir

Grand Cru Schlossberg

Schlossberg was in 1975 de allereerste Alsace Grand Cru die als zodanig werd geclassificeerd. Met een oppervlakte van 80 hectare, gelegen tussen Kaysersberg en Kientzheim, is het ook meteen de grootste.

Met zijn volledig zuidelijke ligging is de Schlossberg een opvallende locatie. Het steile, geterraste terrein bevindt zich op hoogtes tussen de 230 en 400 meter en het mineraalrijke granieten gesteente wordt regelmatig blootgesteld aan frisse briesjes die vanuit de vallei omhoog waaien. Dit stimuleert de druiven om mooi en langzaam te rijpen en hun verfrissende zuurgraad te behouden.

De wijnen van deze Grand Cru hebben een eigen, krachtige maar elegante persoonlijkheid, met een zuivere smaak die wordt versterkt door hun perfect uitgebalanceerde zuurgraad en minerale tonen.

Grand Cru Brand

Brand behaalde in 1983 de status van Grand Cru en kijkt uit over de stad Turckheim met zijn 50 hectare wijngaarden. De door de zon verwarmde hellingen van de wijngaard profiteren van een granieten ondergrond, waardoor de wijnstokken diep kunnen wortelen om te profiteren van de overvloed aan mineralen.

De wijnen van deze Grand Cru weerspiegelen de complexiteit van de bodem met hun elegante karakter dat wordt versterkt door een aangename frisheid.

In De Wijnkelder

Vinificatie is de volgende stap na het kweken van de druiven en het is hier waar de wijn de natuurlijke kwaliteiten van de druif moet onthullen. Het sleutel tot het uitdrukken van het terroir is om de juiste balans te vinden tussen de suikers, zuren, mineralen en organische elementen die elke druif vormen.

Persen: de organoleptische kwaliteiten van de druiven worden overgebracht naar de most door middel van langzaam en zacht persen gedurende 6 tot 10 uur.

Klaren: het proces waarbij de most wordt geklaard en de vaste stoffen bezinken.

Fermentatie: vindt spontaan plaats met behulp van natuurlijke inheemse gisten en helpt de most om in wijn te veranderen.

Rijpen: na de fermentatie wordt de wijn in contact gehouden met het bezinksel; dit is het rijpingsproces. Ook wel rijping ‘sur lies’ genoemd.

De Wijnen