GRATIS LEVERING IN BELGIË VANAF 6 FLESSEN. GRATIS LEVERING IN NEDERLAND VANAF 95€.

Kracher

gerhard kracher

Voor de meeste wijnliefhebbers, en zeker voor de adepten van edelzoete wijnen is de naam Kracher een begrip. Al drie generaties lang staat wijndomein Kracher voor de beste zoete wijnen die Oostenrijk te bieden heeft.

Het wijndomein is gelegen in de Seewinkel streek in wijnregio Burgenland. Vlakbij de oevers van het Nuesiedl meer, zijn de wijngaarden gezegend met het warme Pannonhalma klimaat, een constant hoge vochtigheidsgraad en het veelvuldig voorkomen van avondmist. De ideale voedingsbodem voor Botrytis, en de basis voor de vele edelzoete wijnen van het domein.

Geschiedenis van het wijndomein

Kracher winery werd opgericht door de grootvader van huidige wijnmaker. Aloïs was één van de pioniers van de regio. Hij herkende als één van de eersten het potentieel om in Seewinkel edelzoete wijnen te maken, lang voordat het gemeengoed werd.

Aloïs werd opgevolgd door Aloïs Junior, aka Luis. Luis is degene die het wijndomein de wereldfaam bezorgde die het nu heeft. Hij focuste op het maken van een nieuwe stijl zoete wijnen; waar het karakter van de druif, finesse en elegantie naar de voorgrond werden gehaald. Luis was ook één van de drijvende krachten achter het ‘Oostenrijkse Wijnwonder’ van de jaren ’90 van vorige eeuw en ook de motor achter de renaissance van noble rot wijnen.

Sinds 2007 wordt het wijndomein geleid door de huidige wijnmaker, Gerhard Kracher. echter al vanaf 2001 werkte hij zij aan zij met zijn vader. Grote schoenen moesten gevuld worden na het plotse overlijden van Luis; en Gerhard slaagt daar met verve in.

De wijngaarden

De wijngaarden van Kracher strekken zich uit van de oevers van het meer Neusiedl tot aan Illmitz, waar de wijnmakerij is gelegen. Voor het ongeoefende oog één grote vlakte, al zal de wijnmaker je wijzen op de verschillende verhogingen in het landschap die een invloed uitoefenen op de kwaliteit van de druiven.

Er is aangeplant in hoge densiteit, om er zo voor te zorgen dat de planten onder ‘stress’ staan en zo minder maar hogere kwaliteitsdruiven te produceren. De aangeplante variëteiten zijn vooral: welshriesling, traminer, chardonnay, pinot gris, scheurebe, zweigelt,…

De wijnen van Kracher

Zoals vermeld is het wijndomein vooral wereldvermaard voor hun edelzoete wijnen. Er is ook een kleine productie van droge witte en rode wijnen, die qua kwaliteit en zuiverheid ook van het hoogste niveau zijn.