GRATIS LEVERING IN BELGIË VANAF 6 FLESSEN. GRATIS LEVERING IN NEDERLAND VANAF 95€.

Marjan Simcic

De primus van de Sloveense wijnbouw


marjan simcic in vineyard

Het verhaal van Simcic Winery begint enkele generaties geleden in het grensgebied van Slovenië en Italië. In 1860 plant Anton Simcic er enkele wijngaarden. Hij maakt zijn eigen wijn en verkoopt die in zijn eigen wijnwinkels in Medana en Wenen. Ook een herberg en hotel behoren tot het familiepatrimonium. Na WOII gebeurt het onvermijdelijke en komen grote delen van het familie imperium in handen van de communistische staat. Pas in 1988 komt de huidige wijnmaker, Marjan, aan de leiding van het wijnbedrijf. In de jaren die volgen doet Marjan er alles aan om wijnen van zo hoog mogelijke kwaliteit te maken. Daartoe werd in 1997 een volledig nieuwe wijnkelder gebouwd. In 2008 volgde dan de geboorte van de Opoka wijnen. Vanaf de lancering van deze top wijnen  wordt Marjan Simcic wereldwijd beschouwd als één der grote wijnmakers van de wereld. 

De filosofie van het wijnhuis

 

In vino veritas…onze wijnen vertellen het verhaal van onze toewijding, familie en de regio waar ze vandaan komen. 

Zelf zeggen ze hierover: we geloven in onze wijnen, omdat we geloven in de kwaliteit van onze druiven. Druiven worden zo natuurlijk mogelijk gekweekt. Als meststof gebruikt men bijvoorbeeld de resten van de persing van de voorgaande oogst. Qua vinificatiemethoden gelooft men bij Simcic in oude traditionele technieken-gecombineerd met moderne kennis en apparatuur. 

Goriska Brda, het wijngebied

Goriska Brda is naar onze mening één van de mooiste en meest kwalitatieve wijngebieden in Slovenië en bij uitbreiding Europa. Niet voor niets noemt men het wel eens klein Toscane. 

Het wijngebied ligt op het kruispunt tussen de Middelandse zee en de Alpen. Warme winden vanuit de zee zorgen voor een zacht en zwoel klimaat. Dat gecombineerd met de miljoenen jaren oude mergel en zandsteenbodems zorgt voor een uitzonderlijk terroir. De oude Romeinen erkende al de grote kwaliteit van de wijnen afkomstig uit dit gebied. 

De wijnen van Marjan Simcic

Marjan verdeelt zijn wijnen in drie classificaties, classic, cru selekcija & opoka. Elk van deze classificaties staat voor een andere, zorgvuldig toegapste techniek. 

Brda classic wines

Deze wijnen worden gemaakt van de lager gelegen, jongere wijngaarden. Het zijn steeds monocepages op basis van o.a. ribolla, sauvignonasse, pinot gris, chardonnay,…

Uiteraard worden alle druiven met de hand geplukt en zorgvuldig geselecteerd. Daarna volgt er een temperatuurgecontroleerde vergisting op inox. Na de alcoholische fermentatie rijpen de wijnen gedurende een 9-tal maanden ‘sur lies’. Deze rijping zorgt voor een vollere, rondere wijn. Ondanks dat de classic wijnen de ‘instappers’ van het domein zijn is er weinig basic aan. Het zijn stuk voor stuk wijnen die in de betere millésimes tot 10 jaar kunnen rijpen. 

Cru Selection

Zijn complexe wijnen gemaakt van oudere wijngaarden. Druiven rijpen wat langer in de wijngaard en een nog rigoreuzere selectie wordt gemaakt. 

Ook het wijnmaakproces is hier nog ambitieuzer. Hier worden lange maceraties toegepast (ook voor witte wijnen), zeer zachte persingen, alcoholische fermentaties met druifeigen gisten en zeer lange rijpingen op eiken vaten van verschillende groottes en leeftijden. Met als resultaat diepgekleurde, intens complexe & rijke wijnen. Deze wijnen komen pas op de markt na 2 tot 4 jaar rijping. 

Opoka wijnen

Om het met Marjan’s woorden te zeggen: deze wijnen zijn simpelweg het beste van het beste. Ze worden gemaakt van de beste delen van de oudste wijngaarden, van druiven die zeer lang rijpen aan de stok. 

Maceraties duren hier nog langer, net als de rijping op eiken vaten. Met als resultaat enorm rijke & complexe wijnen, die gedronken worden aan de beste tafels wereldwijd. 

Onze selectie wijnen van Marjan Simcic