GRATIS LEVERING IN BELGIË VANAF 6 FLESSEN. GRATIS LEVERING IN NEDERLAND VANAF 95€.

Sohm & Kracher

Gerhard Kracher & Aldo Sohm

Sohm & Kracher is het passieproject van Gerhard, wijnmaker van Kracher wines en Aldo, sommelier bij Le Bernardin. De twee heren kennen elkaar sinds 2004 en doorheen de jaren ontstond er een vriendschap gebaseerd op de passie voor wijn en gastronomie. Eén van de dada’s van beide heren is de liefde voor Grüner Veltliners uit hun thuisland, Oostenrijk. In 2008 was er dan het besef dat die passie voor Grüner zo groot is dat ze zelf wijnen van deze iconische Oostenrijkse druif willen maken.

Door hun jarenlange gedeelde passie werd al snel duidelijk dat er qua regio voor Weinviertel wordt gekozen. Dit omdat de regio volgens de heren zwaar onderschat was én omdat er een groot areaal aan oude wijngaarden beschikbaar was. Ook de grote verscheidenheid aan bodemsamenstellingen en micro klimaten sterkte hen in de keuze voor Weinviertel.

Ook wat betreft de stijl van de wijnen is er een zeer duidelijk profiel: de wijnen mochten nooit te rijk aan alcohol zijn, noch te zwaar en vettig van stijl. Doorheen de 10 jaren dat het domein wijnen produceert werd deze stijl altijd aangehouden; ook al kwamen er ook wijnen uit Bugrenland bij in portfolio.

De wijngaarden van Sohm & Kracher

Drie van de vier geproduceerde wijnen zijn afkomstig uit Weinviertel, één van de grotere appelaties in Oostenrijk. Door de grootte is er dan ook een enorme verscheidenheid aan bodemtypes en klimaten.

De druiven voor de cuvee Lion zijn afkomstig van wijngaarden gelegen een uurtje ten Noorden van Wenen (pulkautal). De gemiddelde leeftijd is tussen de 15-25 jaar. Voor de cuvee Alte Reben wordt gebruik gemaakt van 20-40 jaar oude wijngaarden in hetzelfde gebied. Wat betreft de cuvee Single Vineyard: alle druiven zijn afkomstig uit een 0.5Ha grote wijngaard ongeveer 30 minuten ten Noordoosten van Wenen, met een leeftijd van 45 jaar.

De cuvee St-Georg is de vreemde eend in de bijt, want afkomstig uit de regio Leithaberg, Burgenland. Het betreft een wijngaard gelegen in het dorp St-Georg. De bodem bestaat er uit Mushelkalk.

Bewaarpotentieel van de wijnen

De ‘basiscuvee’ Lion kan je drinken tot een 5 jaar na de oogst. Alte Reben en St-Georg zal zeker een jaar of 10 meegaan. Single Vineyard kan volgens Gerhard tot 20 jaar rijpen in uw kelder.

Het wijnmaakproces

Alle wijnen in het gamma worden gemaakt van handgeplukte druiven én ondergaan spontane fermentatie onder gecontroleerde temperatuur.

De Lion cuvee spendeert een zestal maanden in inox ‘sur lies’. Van Alte Reben rijpt 50% van de wijn twee jaar op inox ‘sur lies’, de andere helft op gebrukte neutrale barriques. St-Georg rijpt in 1000l foudres en barriues die reeds driemaal gebruikt werden. Singel Vineyard tenslotte rijpt gedurende drie jaar in 1500l grote eiken vaten.

De wijnen van Sohm & Kracher kopen?