Duitse wijn. Het stond al langer op onze import-wishlist. Met Weingut Klopfer is het zover. Ons eerste Duitse wijndomein. Uit de wijnregio Würrtemberg nog wel. Misschien een wat minder bekende wijnstreek in onze contreien, maar wel de 4de grootste wijnregio van Duitsland. Bovendien één van de weinige Duitse regio’s die vooral bekend staat om de rode wijnen die er gemaakt worden. Qua druiven vind je er in rood vooral Trollinger, Lemberger (Blaufrankisch) en Spätburgunder (Pinot Noir). In wit is de alomtegenwoordige Riesling aanvoerder van het peleton.
Voor ons is Christoph één van die wijnbouwers die met zowel Trollinger als Lemberger fantastische resulaten weet neer te zetten. Waar zijn Trollinger vooral fruitplezier en joie de boire biedt; brengt hij met zijn verschillende cuvees van Lemberger meer complexe, gastronomische wijnen.
Klopfer, eeuwenoude familietraditie
Wijnbouw wordt al eeuwen beoefend door de voorouders van de huidige wijnmaker. Honderden jaren vormde wijnbouw een onderdeel van het agrarische leven van de familie. De familiale voorlopers leefden grotendeels zelfvoorzienend. Wijnproductie was een onderdeel van deze levenswijze. Ondertussen combineert de jongste telg van de familie, Christoph, deze traditie met moderne inzichten en technieken.
Biologische wijnbouw
Eeuwenoude familietradities van wijnbouw in Großheppach worden voortgezet met eerbied voor de natuur. Ecologische principes betekenen dat ze vooruitkijken en denken aan de lange termijn. En aan u, de drinker van hun wijnen.
De druiven en wijnstokken worden over meer dan 15 hectare verbouwd volgens strikte biologische normen, en de wijnproductie volgt dezelfde principes. Deze inzet voor biologische wijnbouw bevordert duurzaamheid, gezonde wijnstokken, humusrijke bodems én de biodioversiteit.
De kostbare grond vormt hun grootste schat. Een gastvrij klimaat voor wijnstokken ontstaat dankzij humusrijke bodems en een levendige bodemgemeenschap. Door het zaaien van diverse vegetatie wordt de bodemstructuur verbeterd, wat gunstig is voor wortelgroei en micro-organismen. Compost wordt in het voorjaar verspreid om het water vast te houden tijdens droge periodes en om CO2 uit de atmosfeer vast te leggen. Micro-organismen transformeren natuurlijke voedingsstoffen en bieden deze aan de wijnstokken, wat resulteert in gezonde druiven en weelderige groei.
Tijdens de groeiperiode van de wijnstokken wordt er veel handmatig werk verricht, waaronder het bevestigen van scheuten en het zorgvuldig verwijderen van bladeren rond de druiven. Deze zorgvuldige aanpak zorgt voor een goede luchtcirculatie rond de druiven en vermindert de druk van schimmels. In de biologische wijnbouw wordt alleen gebruik gemaakt van natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen, zonder residuen in de wijn achter te laten.
In de wijnkelder ondergaan de druiven een natuurlijke en ambachtelijke transformatie tot wijn.
De wijnen
Zoals bij veel Duitse wijndomeinen produceert men bij Klopfer wijn in drie verschillende categoriën.
Gutswijn
Gutsweine zijn frisse, harmonieuze en elegante wijnen die zich kenmerken door het typische fruitaroma van de variëteit. De rijping vindt plaats in roestvrijstalen vaten en meestal worden ze in het voorjaar na de oogst gebotteld. Dit zijn de ideale wijnen voor dagelijks genot.
Ortswijn
Ortsweine zijn karaktervolle wijnen die uitstekend bij de maaltijd passen. Naast de typische kenmerken van het ras weerspiegelen ze de kenmerken van hun plaats van herkomst. Het zijn de meer terroir gedreven wijnen. De witte wijnen worden tot laat in het voorjaar op fijne gist bewaard, de rode wijnen mogen negen maanden rijpen in eikenhouten vaten voordat ze worden gebotteld.
Lagenwijn
Lagenweine zijn single vineyard en reservewijnen. Ze vormen de top van de kwaliteitspiramide. Oude wijnstokken op de beste locaties, intensief bladwerk en wijngaardonderhoud produceren druiven van de hoogste kwaliteit. De respectievelijke constellatie van bodemstructuur, microklimaat en oude wijnstokken leidt tot expressieve en uitzonderlijk individuele wijnen. Dit zijn dan ook wijnen met een uitstekend verouderingspotentieel.