GRATIS LEVERING IN BELGIË VANAF 6 FLESSEN. GRATIS LEVERING IN NEDERLAND VANAF 95€.

Weingut Hahnmühle

Johannes & Katharina Linxweiler

De rijzende sterren van de Nähe

Begin dit jaar had ik de eer Katharina Linxweiler te ontmoeten aan een proeftafel. Ze had toen slechts enkele wijnen uit het assortiment bij zich; maar wat ik proefde was zodanig goed dat ik onmiddelijk een wijntrip naar Nahe plande. Begin juli was het zover en kon ik op het domein het volledige gamma wijnen proeven. En ook toen was ik danig onder de indruk van de kwaliteit van de wijnen. Van de basis-cuvees tot de grote gastronomische wijnen én edelzoete wijnen; elke fles was fantastisch gemaakt en bood enorm veel drinkplezier. En dat ook nog eens aan zeer toegankelijke prijzen. Enige tijd geleden werd het domein getipt als het meest onderschatte domein in de regio. Ondertussen werd het domein in de Duitse wijngids Eichelmann naar voren geschoven als sterkste stijger in de regio.

Filosofie van het wijndomein

Biologische wijnbouw, zorgvuldig handwerk, zo weinig mogelijk ingrijpen tijdens het vinificeren én wijnen van topkwaliteit produceren vormen de kernwaarden.

Men kan dat enerzijds zien aan de wijngaarden: zoemende insecten, groene bodembedekking, kortom een levende wijngaard. Maar ook in de kelder is men bij Hahnmühle zeer bewust bezig. Alle gebruikte electriciteit is namelijk afkomstig van de eigen, kleine waterkrachtcentrale. Het woord mühle komt niet voor niks voor in de naam van het domein.

In de wijngaarden werkt men uiteraard gecertificeerd biologisch. Alle werk wordt met de hand gedaan; van snoei tot pluk. Rendementen worden sterk verlaagd om zo kwalitatief mogelijke druiven te oogsten. In de kelder tenslotte gaat men zo zacht mogelijk te werk: spontane fermentaties, klaring door decantatie, zo weinig mogelijk sulfiet,…

De wijngaarden van Hahnmühle

Alle wijngaarden van weingut Hahnmühle bevinden zich in het Alsenzdal. (Niet zo heel ver van Bad Kreuznach) De Alsenzvallei behoort tot de wijnregio Nahe.

De wijngaarden behoren tot de beste die de Nahe te bieden heeft. Stuk voor stuk bijzonder steil, met hellingspercentages tot 60%. De meeste van de wijnbergen hebben een zuidoostelijke of zuidwestelijke ligging. De bodemsoorten variëren van verweerde zandsteen tot pure leisteen en porfier.

Alsenzer Elkersberg

De Alisencia Rieslings komen uit de Alsenz Elkersberg. De helling van 3,0 hectare is zuidzuidwest georiënteerd en beschermd tegen de wind. De wijnstokken groeien op zeer steenachtige, met leisteen verweerde grond en genieten van een lange blootstelling aan zonlicht. Omdat de Alsenzer Elkersberg-site jarenlang niet werd bebouwd, is de naam van de site nu onbekend. Wij noemen de Rieslings vanaf deze locatie dan ook ‘Alisencia’. Dit is de naam voor de Romeinse nederzetting Alsenz. Onvruchtbaar en steenrijk: een bodem gemaakt voor geweldige Rieslings met veel mineraliteit.

Schlossberg

Nog steeds gelegen in het Alsenztal, aan de monding van de Alsenz in de Nahe, verheft deze prachtige steile helling zich vlak naast de Ebernburg nabij Bad Münster am Stein. Waarschijnlijk zijn hier 1100 jaar geleden wijnstokken geplant. Het brongesteente van de Schlossberg is een bovenste, roodgelegen stollingsgesteente, gevormd uit vloeibaar magma in het Perm-tijdperk, ongeveer 290 miljoen jaar geleden. Vanwege de samenstelling wordt dit gesteente ryoliet of porfier genoemd. Aan de zuidzuidoostzijde vind je het steenachtige, verweerde grind met een dikte van 80-120 cm, waaruit de wijnstokken hun voedingsstoffen opnemen. Hier wordt enkel Riesling gekweekt.

Oberndorfer Feuersteinrossel

Het bovenste gedeelte van de Oberndorfer wijngaard is de Feuersteinrossel: een zeer steenachtige wijngaard op rode zandsteenverwering. Op ruim 1,5 hectare groeien hier Pinot Blanc, Pinot Gris en Chardonnay. De wijnen van deze locatie zijn delicaat en hebben een minerale toets. Rode zandsteen: middeldiepe, zandige klei op brokkelige rotsen; gemakkelijk te verwarmen, optimale toevoer van voedingsstoffen.

Steckweiler Mittelberg

Hoog boven het Alsenztal, op een zuidwest-zuidoost georiënteerde heuvel, ligt de locatie Steckweiler Mittelberg. Riesling, Pinot Noir, Silvaner en Pinot Gris gedijen hier op ongeveer 3,5 hectare. Deze wijngaard staat open voor de wind en is dus altijd goed geventileerd. Dit heeft twee voordelen: Ten eerste is er minder risico op late nachtvorst. Aan de andere kant is het minder vatbaar voor schimmelziekten. Steckweiler Mittelberg: de meest zuidelijke wijngaard in het Nahe-teeltgebied.

Klimaat in de Alsenzvallei

Het klimaat in de Alsenzvallei is evenwichtig en mild: veel zon, weinig regen en vorst. De wijngaarden liggen op het zuiden en zuidwesten en zijn beschermd tegen koude noorden- en oostenwind. Hierdoor profiteert het domein van de ruim 1.900 jaarlijkse zonne-uren in de regio. Het klimaat is niet alleen ideaal voor onze druivensoorten: ook orchideeën en diverse drooggrassoorten gedijen hier goed.

De Wijnen