GRATIS LEVERING IN BELGIË VANAF 6 FLESSEN. GRATIS LEVERING IN NEDERLAND VANAF 95€.

Sebastijan Stemberger

Sebastijan Stemberger: warm, gul, gastvrij, bedaard en één met zijn omgeving. En dan hebben we het nog niet over zijn wijnen gehad. Natuurlijk gemaakt en terroir gedreven. Puur, krachtig en vooral geheel eigenwijs. Bovendien brengt de man een vleugje Jura naar Slovenië, zijn eerste wijnmakers ervaringen deed hij namelijk op het domein van Ganevat. Met de hand op het hart: zoiets hadden we nog niet geproefd.

Sebastijan Stemberger

Karst, thuis van de rode aarde

De wijngaarden van Sebastijan Stemberger zijn gelegen in twee delen van de Karst (Kras in het Sloveens) wijnregio. Enerzijds in het hart van de wijnregio, in de buurt van de stad Sepulje. Anderzijds meer aan de uiterste rand van het wijngebied, rond de historische stad Stanjel. Daar kijk je vanuit het Karst plateau uit over de Vipava vallei.

Wat de bodem betreft is de Karst een kalkplateau met daarbovenop een laag terrarossa; aarde met een groot ijzergehalte. Meer aan de rand van het gebied gaat het om flysch & terrarossa.Het klimaat is ondanks de Mediterrane ligging vrij koel, wat betekent dat er vrij laat kan geoogst worden zonder dat alcohol percentages uit de hand lopen Tenslotte zijn er een aantal druivenrassen die eigen zijn aan én het bijzonder goed doen in de regio. In wit: Vitovska, Malvasija & Zelen. In rood: Teran (Refosk/Refosco) & Modra Frankinja (Blaufrankisch). Daarnaast worden ook van internationale rassen als Merlot en Cabernet Sauvignon zeer mooie wijnen gemaakt.

Het wijnmaken

Sebastijan Stemberger is de bijzonder getalenteerde wijnmaker & vigneron van het domein; zijn vrouw Loredana runt de zakelijke kant van het bedrijf. Er wordt resoluut voor een natuurlijke, biodynamische aanpak gekozen. Alle wijnen zijn dan ook gecertficeerd bio.

Zoals al onze wijnmakers weet Sebastijan dat bijzondere wijn begint in de wijngaarden, met gezonde, rijpe druiven. De wijngaarden worden dan ook biodynamisch bewerkt; en alles wordt met zachte hand gedaan. Uiteraard gebeurt het plukken ook handmatig. Maceraties kunnen bijzonder lang duren.

Ook het wijnmaken gebeurt met zo weinig mogelijk ingrijpen en het nodige geduld. Alle wijnen krijgen de tijd om zich te ontwikkelen. Zelfs het rijpen gebeurt in vaten die een reflectie zijn van de omgeving: ze zijn namelijk gemaakt van eik, acacia en kalksteen uit de regio.

De wijnen van Stemberger

In wit wordt er steeds met schilweking/maceratie gewerkt. Van een week tot bijna een jaar voor de topcuvees. Vaak ook met bijzonder lange vatrijpingen, evenwel zonder daarbij een stevige houtstempel na te streven. Denk grote vaten en meerdere jaren gebruik er van. De witte/oranje wijnen vallen dan ook op door hun bijzondere combinatie van kracht, rijpheid en fijne fraicheur.

De rode wijnen worden volgens een even langzaam proces gemaakt: schilwekingen van enkele weken tot twee maanden, waarna er vatrijpingen van ongeveer twee jaar volgen. De wijnen van Stemberger komen dan ook drinkklaar op de markt; maar rijpen ook bijzonder mooi.

Onze selectie Stemberger wijnen: